Szabó Adrienn: Magyar superfood
Tudatosság – Fenntarthatóság – Környezeti harmónia az étkezésben
A „superfood” szó hallatán sokan az egészségtudatos táplálkozás szinonimájára gondolnak, hiszen olyan ételekről van szó, amelyek különleges, kiemelkedő tápértékkel bírnak. A nemzetközi palettán a goji bogyó, az avokádó, a tengeri moszat és a lazac viszi a prímet, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a vargánya gomba, a rizs, a sárgarépa vagy a padlizsán is figyelemre méltó szuperélelmiszerek, amelyek ráadásul hazánk termőföldjein is fellelhetők.
Szabó Adrienn könyvében arra vállalkozik, hogy egy csokorba gyűjtse mindazokat a magyar földben termő zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és olajos magvakat, amelyek nemcsak gazdag tápanyagtartalommal bírnak, hanem valóságos „szupererővel” ruházzák fel fogyasztóikat. Dietetikusként hitelesen tárja elénk ezek élettani előnyeit, az egészségre gyakorolt jótékony hatásaikat, és bemutatja, hogyan illeszthetők be változatos módon a mindennapi étrendünkbe.
Emellett arra is rávilágít, hogy miért érdemes a hazai szuperélelmiszereket előnyben részesíteni: nemcsak egészségünk, hanem a fenntartható és környezettudatos életmód érdekében is sokat tehetünk egy tudatos döntéssel. Az itthoni alapanyagok használata a lokális gazdaságok támogatása mellett csökkenti az ökológiai lábnyomot, miközben frissességükkel és elérhetőségükkel kiemelkednek a külföldről importált termékek közül.
A könyv gazdagon illusztrált, szemkápráztató fotókkal tarkított oldalain több mint száz magyar szuperélelmiszer szerepel, hozzájuk kapcsolódó, kreatív és ínycsiklandó receptekkel. Emellett praktikus útmutatást kapnak az olvasók arról is, hogy hol és mikor szerezhetők be ezek az alapanyagok – legyen szó szezonális terményekről vagy hazai termelőkről. Tegyük étkezéseinket gazdagabbá, táplálóbbá és fenntarthatóbbá!
Dr. Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
El tudod képzelni, hogy kizárólag növényi alapanyagokból készíts ínycsiklandó és tápláló fogásokat? Hogy mindezt különleges, távoli vidékekről érkező hozzávalók nélkül, hosszadalmas konyhai előkészületek vagy mesterszakácsi jártasság nélkül érheted el? Vajon sejted, hogy a teljes értékű növényi étrend hogyan forradalmasíthatná az életmódodat, és miként járulhatna hozzá mindennapi jóllétedhez?
Ha ezekre a kérdésekre egyelőre „nem” a válaszod, akkor Dr. Andrási Nóra legújabb könyve pontosan Neked szól! Az olvasók körében méltán népszerű Mindenmentes sorozat szerzője most egy újabb inspiráló kötetben mutatja be, hogyan válhat a növényi alapú étkezés nemcsak elérhetővé, hanem élvezetes életformává.
Ebben az útmutatóban megtudhatod, mi is rejlik pontosan a teljes értékű növényi étrend mögött, és hogy lehetséges-e a szervezeted számára nélkülözhetetlen tápanyagokat kizárólag növényi forrásokból biztosítani. Az elméleti tudnivalók mellett azonban a kötet valódi szíve-lelke a gyakorlati tartalom: 42 izgalmas recepttel találkozhatsz, amelyek a reggeliktől kezdve az útravalókig, főételekig és egészséges desszertekig terjednek.
Legyél akár kezdő, akár tapasztalt szakács, vegán vagy csak kísérletező kedvű, ez a könyv olyan ötletekkel és inspirációval lát el, amelyekkel öröm lesz felfedezni a növényi konyha sokszínű világát. Ha nyitott vagy az újdonságokra és szeretsz finomakat főzni, Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! – ez a könyv a Te utad lehet a fenntartható és ínycsiklandó gasztronómiai élményekhez.
Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet
Ahogyan testünk sejtjei folyamatosan megújulnak, hogy biztosítsák szervezetünk regenerálódását, úgy otthonunknak is szüksége van időről időre egy felfrissülésre, hogy harmonikus környezetet teremtsen számunkra. Itt az ideje, hogy a takarításhoz való hozzáállásunkat gyökeresen átalakítsuk, és egy kötelező nyűg helyett egy olyan tevékenységként tekintsünk rá, amely egyszerre támogatja saját jóllétünket és a bolygónk egészségét.
Ha magunk készítjük el az otthonunk tisztaságát szolgáló tisztító- és mosószereket, nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem egy sokkal szorosabb érzelmi kapcsolatot alakíthatunk ki a tisztaság és otthonosság eszméjével. A természetes alapanyagok és illóolajok használatával pedig megteremthetjük azokat az energiákat és hangulatokat, amelyekben valóban jól érezzük magunkat.
Ez a könyv 57 környezet- és pénztárcabarát receptet kínál azok számára, akik a tisztítás minden területén szeretnének vegyszermentes, fenntartható megoldásokkal élni. Legyen szó a mosás során makacs foltok eltávolításáról, a fürdőszobai kád újjávarázsolásáról, a sütő tisztításáról, bútorápolásról, természetes illatosításról vagy akár a molyirtásról, ezek a receptek egyszerűen elkészíthetők és rendkívül hatékonyak.
A Levendula és ecet egy olyan inspiráló útmutató, amely nemcsak a vegyszermentes otthon megvalósításában segít, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a takarítás egyensúlyt és örömet nyújtó tevékenységgé váljon.